In februari heb ik ‘Zoals verwacht loopt alles anders’ van Berthold Gunster gelezen. Problemen die we ervaren, ontstaan volgens hem als de feitelijke werkelijkheid niet overeenkomt met onze verwachtingen. Iedereen heeft onbewust verwachtingen over van alles. Als de werkelijkheid dan niet gelijk is aan onze verwachting, ervaren we dat als een probleem. Omdat je de feiten vaak niet kan veranderen, adviseert Gunster ons om naar de verwachtingen te kijken en de feiten te accepteren.

Pittig

Door het managen van verwachtingen kunnen we dus veel probleemervaringen voorkomen. Als ik kijk naar de corona situatie, is de omdenkmatrix van Gunster ook heel goed toepasbaar. Het hele land gaat op slot. Het is even wennen, maar we leggen ons erbij neer. Ik heb een zeer dynamisch gezin, dus ik verwachtte dat het pittig zou worden voor ons. Tot mijn verbazing gaat het echter heel goed. Iedereen houdt zich goed aan de afspraken en we blijven thuis. We zijn creatief en bewaken de goede sfeer. Applaus voor onszelf, dit had ik nooit verwacht. Ik vraag me af hoe we dat doen. Waarom zijn we in staat ons neer te leggen bij de afgekondigde regels en worden we creatief in onze dagbesteding?

Informeren, regisseren en controleren

Rutte was duidelijk en concreet op zondagavond 15 maart. Er was lef nodig om die besluiten te nemen, maar hij had een goed verhaal. We hebben onze verwachtingen bijgesteld sinds die persconferentie. Daarna was er wekelijks een update, dus we werden goed op de hoogte gehouden. Als er dingen onduidelijk waren, werd de boodschap herhaald. Er werden knopen doorgehakt en veel besluiten genomen. Waar nodig werden besluiten aangepast. Consequent zijn en transparantie werden toverwoorden. De overheid deed een appèl op ons geduld en coulance. De boodschap was dat we het met elkaar moeten doen. Op allerlei manieren werden we geïnformeerd. Er werd in verschillende talen en verschillende media aandacht besteed aan dit onderwerp.

Verwachtingen sturen

Ik hoop dat we snel weer mogen starten met de zwemlessen. Waar nodig aangepast aan de anderhalvemeter economie. Nu meer dan ooit is het sturen van verwachtingen belangrijk. Ouders zijn mogelijk angstig of ervaren stress. Sommigen hebben veel werkdruk en anderen hebben financiële problemen. Kinderen zijn lang niet naar zwemles geweest en moeten ook weer even wennen. Laten we een voorbeeld nemen aan onszelf de afgelopen periode. We kunnen heel veel als we elkaar goed informeren en de verwachtingen die we hebben bespreekbaar maken. Als we duidelijk, transparant en consequent zijn, kunnen we verwachtingen sturen en worden er minder problemen ervaren. Geef elkaar tijd om aan de nieuwe omstandigheden te wennen. Stuur bij waar dat moet en gun elkaar wat.

Voorkom problemen

Een duidelijk verhaal met een concrete boodschap op het juiste moment vertellen, is dus belangrijk. Waar nodig de boodschap herhalen en mensen de tijd geven eraan te wennen, is essentieel. Bereikbaar zijn voor vragen en via verschillende kanalen communiceren zorgt voor maximale verspreiding van je boodschap. Pas dan hebben we veel invloed op het managen van iemands verwachtingen en dus het voorkomen van probleem ervaringen.