Selecteer een pagina

Gelukkig stoppen al veel zwembaden energie in het welkom heten van nieuwe leskinderen. Vergeet daarbij dan vooral niet de ouders die je er ‘gratis’ bijkrijgt. Ouders spelen namelijk een belangrijke rol in het succes van het zwemlestraject. We willen graag dat ze zich als ambassadeurs van onze lessen gedragen. Dat komt de sfeer ten goede, doet het aantal klachten afnemen en bevordert de voortgang van het diplomatraject. Win-win-plus!

‘Onboarden’

Een veelgebruikte term in het bedrijfsleven is ‘onboarden’. Hoewel velen het verkozen tot ‘jeukwoord 2019’, gebruik ik het toch bij gebrek aan een betere vertaling. Onboarding staat voor de inwerkperiode die nieuwe medewerkers doormaken wanneer ze starten met een nieuwe baan. Bedrijven stoppen veel energie in een warm welkom en goede informatie over de visie van het bedrijf. Zo voelen nieuwe medewerkers zich betrokken en echt welkom. Goede onboarding is de eerste stap naar een succesvolle samenwerking. Onderzoek wijst uit dat wanneer het beginproces niet goed verloopt, 30% van de medewerkers na een half jaar weer op zoek gaat naar een nieuwe baan. Daar zit wat mij betreft een parallel met de zwemles. Ouders die hun verwachtingen in de praktijk niet terugzien gedurende het lestraject, wisselen ook sneller van aanbieder of maken niet het hele diplomatraject af.

Goed begin

Goede onboarding begint al voor de eerste werkdag. De nieuwe medewerker ontvangt een bericht met praktische informatie over de eerste werkdag en men wordt verteld dat er wordt uitgekeken naar zijn of haar komst. De eerste werkdag begint met een hartelijk welkom en een uitgebreide rondleiding waarbij gelijk de collega’s worden voorgesteld. Er is veel tijd voor vragen en niemand verwacht dat alles in één keer wordt onthouden. Een goed begin is ook hier het halve werk. Bij het opdoen van nieuwe ervaringen zijn we in het begin extra gefocust en nemen nieuwe indrukken scherp op in ons brein. Dat gebeurt door objectieve waarneming of op basis van bepaalde verwachtingen die van tevoren zijn geschapen. Het brein is in die beginfase extra alert en zoekt naar verbondenheid en herkenning om ons thuis te voelen en te kunnen ontspannen. De eerste indruk wordt positief beïnvloed door duidelijke en heldere informatie.

Succesvol zwemlestraject

Terug naar de zwemles. Hoe gaat jouw locatie om met het verwelkomen van nieuwe zwemleskinderen? Hoe vang je ze op bij de eerste les en zorg je dat ze zich op hun gemak voelen? Besteed je apart aandacht aan de ouders? Wat vertel je hen en doseer je de hoeveelheid informatie? Worden nieuwe kinderen ècht gezien tijdens hun eerste zwemles? Misschien heb je van tevoren al wat praktische informatie gestuurd zodat ze weten wat hen te wachten staat. Wellicht krijgen kinderen bij het inschrijven een leuk welkomstpakket. Vergeet niet na een aantal lessen te informeren naar hun eerste ervaringen en indrukken en geef ze kans vragen te stellen. Ook hier geldt: goede onboarding is de eerste stap naar een succesvolle samenwerking. Een warm welkom draagt bij aan een succesvol zwemlestraject!

Deze blog verscheen eerder op zwembadbranche.nl.